På denne siden vil jeg komme med noen av mine tips for å forberede seg best mulig til jakt og jaktprøver på vinteren.
Planen nå er å få trent henne utover vinteren, slik at hun er klar til å starte på prøver vinteren 2013.

Vi bor relativt langt nord i landet, og hos oss kommer vanligvis snøen i oktober. Det er ikke alltid den blir liggende da, men litt til og fra er det snøføre fra oktober og til midten av mai.

Snø og kulde skaper noen ekstra utfordringer for både folk og hunder.

Det er ikke uvanlig at potene på mine hunder ser slik ut når den første snøen kommer.
I og med at jeg aldri bruke potesokker på mine hunder (bortsett fra dersom det er sår eller skader), vil disse potene raskt føre til at snøen klumper seg både mellom tærne og mellom tredeputene.
Dette kan medføre at det kan bli gnagsår begge disse stedene.
Hunden vi også med jevne mellomrom legge seg ned for å gnage bort disse klumpene når de blir for store og ubehagelige.


Dette ordnes lettest ved å klippe potene jevnlig.
Jeg bruker en pelstrimmer og klipper håret mellom tredeputene og mellom tærne, slik at det ser ut som på bildet til venstre.
I tillegg tar jeg "vinterklippen" på faner på både for -og bakben. Det blir ikke akkurat utstillingsklipp utav det, men pels vokser ut igjen. Jeg har i tillegg til dette en saks i sekken vinterstid. Denne bruker jeg til å klippe av snøklumper, dersom det likevel skulle klumpe seg. Det som er viktig da, er å klippe i snøklumpen, og ikke på innsiden av den. Snøklumpene sitter ofte veldig tett mod skinnet, og jeg har selv sett eiere som har klippet opp skinnet - og veterinærkontoret var neste stopp for å sy sår.

Går du med planer om utstillig i løpet av vinteren, eller umiddelbart etter, kan en "kondomdress" være løsningen.

På denne tida er mine hunder som regel i god form, etter mange jaktturer i skog og fjell. Nå skal denne formen vedlikeholdes framover.

FØRING AV HUND I FJELLET
Som dommer og deltaker på jaktprøver ser jeg at det er store forskjeller fra fører til fører. Noe av dette kommer av mye/lite erfaring, men noen lærer seg aldri å føre hund. Mye av det jeg skriver under er direkte relatert til jaktprøver, men gjelder like mye under jakt. Den største forskjellen mellom jakt og jaktprøver er nok først og fremst stressnivået hos fører. Derfor kan det være greit å ta utgangspunkt i jaktprøver.

1. Gå sakte
Alt for mange går for fort. Noe av dette skyldes situasjonen/stressnivået. Man vil så gjerne over neste haug. Man vil bare at hunden skal litt lenger ut. Eller så tenker man rett og slett ikke over hva som skjer når tempoet blir for høyt.
Hundene vil gjerne krysse foran oss når vi er ute. Dersom vi går for fort vil resultatet være at hunden ikke slår så godt ut som ønskelig. Det får ikke gjort seg ferdig på flankene og vi "presser" hunden foran oss i terrenget.
Går man i medvind må man gå enda saktere. Da skal hunden først fram i terrenget for å "hente vind" før den jakter seg tilbake til deg.
Jakt med hund er en "barnevennlig" sak. En regel kan være at man skal gå så sakte at små barn ikke har problemer med å holde følge. I vår familie har "aldersgrensen" for å være med vært 3 år.
Dersom du opplever på prøve at makkers fører "springer foran" i terrenget, så spør dommeren om ikke tempoet er litt høyt, slik at han kan ta tak i dette.

2. Ha fokus på hunden
Når hunden er i slipp skal fokuset ditt være på den. Du har kort tid på deg til å vise fram hunden på en best mulig måte, og den tiden må du utnytte.
Prate med dommeren kan du gjøre på kvelden og makkers fører kan du prate med når ikke hunden er i slipp.
Følg hunden med blikket hele tiden, og forsvinner den over en haug eller ned i en dump, må du vite hvor den forsvant.
På treningsturene dere har hatt har du forhåpentligvis lært deg søksmønsteret til hunden din. Når hunden blir borte kan du da nesten vite hvor den kommer til å dukke opp igjen. Blir den unormalt lenge borte vet du da hvor du skal begynne å lete etter den. Forhåpentligvis så står den litt lenger framme i vinden.