Årets Gordonsetter i Danmark 2010:

DK20740/2008 Vinterdalens Tillaaens (Finnvola's Kid - Åshöjdens Vivi) Eier: Erik Petersen, Danmark. Oppdretter: Carola Hedlund og Johan Vedblom, Sverige

Når Erik skal karakterisere Tillie (som hun kalles til daglig) sier han som følger: "Tillie er en besnærende hund at se i marken. Hun arbejder meget intenst i en meget høj fart og smuk stil, altid med hovedet ført højt - over rygglinjen. Hun har en friktionsfri og smidig langstrakt galopaktion. Fuglearbejdet er på topp. Hun er en god viltfinner, der via sin effektivitet har få spildte chancer på fugl. Hun har en præcis udpegning av fugl, og rejser heldigvis som en fuglehund skal, nemlig i samarbejde med sin fører og bringer fuglene på vingerne på en skydevenlig facon. Hun farer ikke 15-20 meter og letter sine fugle, det foregår mere med et kølig overblikk. Tillie er prima til at sætte løbende fugl, det kunne hun allerede som 4 måneder gammel hvalp.

Erik forteller videre at hun er en god apportør, men liker best å apportere ekte vare fremfor treningen som foregår med diverse treningsobjekter. Når det gjelder negative ting om Tillie, så sier Erik at hun hater innendørs utstillinger og posering foran en dommer. Går mye bedre utendørs og har Very Good (1. BK) i bruksklasse på utstilling.

På tross av sin unge alder er Tillie godt premiert. Hun har 6x1UK, flere av dem med HP. Hun vant DGSKs Derbyforprøve i 2010. Hun er den eneste Gordonsetter som er plassert i Derby i to nordiske land. Tillie fikk 6. plass i Svensk Derby og 4. plass i Dansk Derby. Etter å ha passert to år har hun en start i AK, hvor hun fikk 1. AK. På en og samme uke tok hun 3 x 1. Brugsklasse (noe som tilsvarer AK med felling).

Når det gjelder avstamming er Tillie en god Skandinavisk mix. Hennes mor er SJCH Åshöjdens Vivi. Vivi har svensk mor og norsk far. Tillies far er norske Finnvola's Kid, som har norsk mor og dansk far. Denne mixen var avgjørende da Erik hentet henne fra Nord Sverige til de danske marker.

Vi starter med Tillies mor, Åshjöjdens Vivi. Hun er etter SJCH SUCH Åshöjdens Tracy og Flintheia's Falk. Med Vivi og Tracy så er vi inne på det som jeg tidligere har kalt for en av Nordens sterkeste tispelinjer. Den tispelinja som har gått som en rød tråd gjennom det suksessfyllte oppdrettet til kennel Åshöjden i 30 år. Denne tispelinja kan du lese mer om under Evjegaarden's Titus. Tracy er også mor til Åshöjdens Cowboy, som med sine 111 avkom, har satt spor etter seg avlsmessig.

Falk er etter Smeden's Saphir og Flintheia's Paola. Saphir er etter NJCH NUCH Frylia's Max og Vinterveiens Zita. Max er nærmere omtalt under NJCH NUCH Ravn. Zita er datter av Vinterveiens Lita og Kråklifjellet's Brann. Brann har gitt et viktig bidrag til rasen gjennom sine avkom, kanskje spesielt gjennom Åshöjdens China, Bualia's Snappi og Highland U Hugin.

Tillies far er Finnvola's Kid. Kid er fra en parring som foregikk på Dovre i desember i 2005.  Da kom Erik nordover med Åens Outlaw og Bjørnar Boneng sørover med NUCH Finnvola's Tiri II. Kullet ble 10 valper, og det har spesielt utmerket seg ved sin evne til å finne fugler. Kid har en vilfinnerindex på 114,7 i UK og 112,9 i VK. I AK har han bare 2 starter, så der er det ikke grunnlag nok til å lage en indeks. Premiene på de 2 startene i AK ble forøvrig 2 x 1. AK. Kid må nok ta sin del av årsaken til at Tillie havnet i Viborg. Her er Eriks egen hannhundlinje bakover i flere generasjoner. Denne linja går fra Åens Outlaw - DKJCH DKUCH Åens Kalle Kluivert - DKJCH DKBRCH Åens X-tra Luffe - Åens Dr. Whitefoot. Whitefoots far er Fjellet's Dannie, som Erik i sin tid fikk importert til Danmark fra Norge. 

Kids mor er NUCH Finnvola's Tiri II. Tiri er godt premiert med både 1. VK m CACIT på høyfjell og 1. AK skog. Hun er etter Gordvalls Echo og Finnvola's Frøya. Frøya vil nok bli stående som ei av de store norske avlstispene de siste årene. Gjennom sine døtre - og kanskje spesielt gjennom sønnen Finnvola's Zico finnes hun i stamtavlene til veldig mange av dagens unge og gode gordonsettere.

Vinterdalens Tillaaens er bare rukket å bli 3 år. Det blir spennende å se hva hun kan finne på i 2011.