Årets kombinerthund 2010:

04471/03 NJCH Smølarypa's Ante (N S INT UCH NJCH NV-04 Finnvola's Zico - NJCH Tuvakjerrets Bonnie) Eier: Steinar Einvik og Marianne Haugvold. Oppdretter: Keijo Salmela og Wenche Farstad

Det første Steinar trekker fram når han skal karakterisere Ante er viltfinneregenskapene. Ante har en viltfinnerindeks på 118,7 i VK. Sagt på en annen måte betyr dette at Ante har hatt 20 stander i VK, mens makker bare har 4. Dette plasserer Ante på toppen av listen over viltfinnere blant Gordonsettere. Ante jaktes mye med, både på fjellet og i skogen, og dette er vel mye av grunnen til at han er blitt god på begge disse arenaene. Grunnlaget for Antes plassering som Årets kombinerthund i 2010 er: 1. VK, 2. VK og 4. VK finale på høyfjellsprøver og 2. AK og 1. AK m. ÆP på skogsfuglprøver. Til tider kommer diskusjonen om en 1. premie på skogsprøver skal være godkjent som "VK billett". Ante fikk i sin tid sin "VK billett" på skogen, og er et godt bevis på at en god skogsfuglhund også kan banke sine konkurrenter i VK på høyfjellet.

Ante er etter Finnvola's Zico og Tuvakjerrets Bonnie. Denne parringen er gjort to ganger med 6 valper som resultat. 4 av disse 6 valpene er jaktpremiert. Både Bonnie og Zico har premier fra både høyfjell og skogen. Bonnie har 1. AK skog og 1. VK m. CACIT fra høyfjell som de beste. I tillegg har hun er lang, lang rekke med VK premier. Bonnie er etter Faksfjellet's Taras Bulba og Bjørnsletta's Tuva. Taras Bulba er fra et kull mellom Vinterveiens Bliss og Happy av Oddresteinen. I dette kullet finner vi flere hunder som har hatt betydning i avlssammenheng; Faksfjellet's Blesen II som ligger bak i stamtavla til Hurra Fjellet's Troy og Graneskogens Amigo. Faksfjellet's Odin, som er far til Rippy's Tex, er en annen fra dette kullet.

Tuva er etter DK N JCH INT DK BCH Blackpoint A Black Bowie og Jeani. Far til Black Bowie var Fjellet's Echo som er halvbror til Fjellet's Dannie. Mor til begge er Highland K Mountie. Echos far var den legendariske Vinterveien's Bliss. Bliss (eller Blesen som eier Terje Dalen kalte ham) er en av de mest meriterte Gordonsettere vi har hatt. Han ble norgesmester vinteren 87, hadde 1. VK m. CACIT, 15 x 1. VK og en "haug" men andre VK premieringer.

Ser vi på Antes farlinje går den via noen av de største avlshannhundene som har vært i nyere tid.  Finnvola's Zico - Hammarkleiva's Krutt - Bualia's Rågg -  Falljägerens Roy - Kruttrøykens Tell - Ulvatnets Porat - Jotuns Kim - Big. Og med Big er vi over 50 år bakover i tid. Finnvola's Zico har vært en av de store avlshundene de siste 10 årene. På DogWeb er han er bokført med 180 avkom i 30 kull. Han har avlet lite HD og tydeligvis gitt videre et godt eksteriør. Blant Zicos avkom finner vi 4 stk. UCH og 2 stk. JCH. Zico er godt premiert i både utstillingsringen og på jaktprøver. Selv om han fikk mesteparten av sine jaktprøvepremier på høyfjellsprøver, var det i skogen han sikret seg Jaktchampionatet med en 1. AK m ÆP. Vil du lese mer om Zico kan du gå inn på hans egen side hos kennel Finnvola.

Finnvola's Frøya, som er Antes farmor er etter Kråklifjellet's Tiri og Rino Del Castellare. Rino var en Italiensk import som ble gjort av Jon Larsen i begynnelsen på 1990 tallet. Følger vi stamtavla hans bakover går den via Black Devils Quasimodo - King Vom Eixelberg - Gisko von Helory og til den norskfødte Kalvsjølia's Viking, som ble solgt fra Rolf Aune til Frankrike i begynnelsen av 1970 tallet. Rino ble far til 26 kull, og fikk totalt 195 avkom i Norge. NSJCH Bjørnebyens Chino er vel den mest kjente av disse. Bare snaue 12% av Rinos avkom er jaktpremiert, men de som er premiert har en bra viltfinnerinndeks; 105,9 i UK, 104,6 i AK og 103,7 i VK.

Antes stamtavle finner du her.