Kompis med sine premieglass og diplomer - tatt vinteren 2011

Vintersesongen er over for i år. Selv om det ikke helt gikk vår vei i Arctic Cup, så kan jeg ikke annet enn å være fornøyd. Denne vinteren var mål nummer 1 å få Kompis premiert. Det målet ble nådd allerede på første prøven i Tromsø, hvor Kompis fikk en flott 2. UK. Der var det bare reisen som manglet for en 1. premie. Uheldigvis kom makker inn og tok opp rypa som lå foran Kompis.
Neste målsetning var å skaffe seg Arctic Cup billetten; 1. UK.
Dermed gikk turen til "Rypeøya i nord" - Arnøya. Her ble det en ny 2. UK.
Siste påmeldte prøve var Vannøyprøven til Tromsø Fuglehundklubb. Dette var en 3 dagersprøve, og Kompis  var meldt på alle tre dagene. Lørdagen gikk han meget godt. Får seg først et fuglearbeid med reis sammen med makker. Like etter ordner Kompis et nytt fuglearbeid med reis. I siste slipp synes jeg Kompis går meget bra, og finnes på nytt i stand. Her letter rypa når jeg kommer til, og et fuglearbeid uten reis er i boks. En meget solid 1. UK. Det var satt opp en egen premie til beste Gordonsetter. Denne fikk vi også med oss, til tross for at det var Gordonsettere som var premiert i dagens VK kvalifisering.
Dagen etter er det ikke samme "spruten" i Kompis. 1. slipp starter mot samme makker som vi hadde siste slipp med lørdag; pointer Kauto (som senere skulle vise seg som den som tok 2. premien i Arctic Cup). Kauto starter med et komplett fuglearbeid, men vi slår tilbake og ordner et komplett fuglearbeid senere i slippet. Dette fuglearbeidet synes jeg det var klasse over. Kompis skjønner at her er det fugl. Fester først en usikker stand. Prøver å lokalisere uten at han lykkes. Slå så ned i vinden for å prøve på nytt, men finner ikke helt ut av det. Slår på nytt ned i vinden og fester en intens stand - der ligger dem. Han reiser flott to ryper som ligger i dokk og er helt rolig.
Senere pådrar han seg en støkk, og når det ikke "spruter" like mye av søket som dagen i forveien, blir han avsluttet med en 2. UK.
Da er det bare Arctic Cup og Altaprøven som gjenstår. Vi havner i et parti med mange sterke søkere. Når det blir vår tur starter Kompis ut i stor fart. Etter noen meter går han igjennom skarelaget med den ene forfoten og gjør en kolbøtte. Etter dette "trekker" han seg endel, og bruker ei stund før han kommer seg ut i ordentlig søk. Utover i slippet tar Kompis over føringa, og jakter meget godt. Den ene dommeren melder at Kompis står, og når jeg kommer over en liten haug ser jeg Kompis i en intens stand på en barflekk. To ryper sitter helt åpent, 10 meter foran ham. Når jeg er ca. 15 meter fra Kompis gir den ene dommeren beskjed om at jeg kan be ham om å reise. Jeg gir to reisningsordrer på avstand uten at Kompis reagerer. Han er helt fokusert på rypene. Jeg skier ned til ham, og i det jeg er nesten framme, letter rypen. Jeg skyter og Kompis er helt rolig. Han utreder, og dermed er slippet over. Yessss.... tenker jeg. Til min store forundring blir vi slått ut - begrunnelsen er at Kompis ikke vil reise rypene. Når jeg da spør dommerne om det er krav om avstandsreis i AC får jeg til svar at Kompis hadde god anledning til å reise rypene, noe han ikke gjorde. Dette er en konklusjon jeg mener er alt for streng, men dømt er dømt. Jeg er fremdeles av den oppfatning at vi ble slått ut på feil grunnlag. Hadde dommernes konklusjon vært at slippet sett under ett holder ikke dette det klassenivået som er forventet i AC, så kunne jeg forstått det, men ikke at han ikke reiser ryper på avstand - når han i tillegg ser dem !!!
Jeg biter skuffelsen i meg, og melder Kompis på i UK til dagen etter.
På et ufyselig føre - går Kompis meget godt i 105 minutter. To ryper er alt vi ser denne dagen. Den er veldig lett. Den ene er det en pointer som finner, men rypa letter på 100 meter. Den andre finner Kompis. Når vi kommer trampende på "knekkebrødskaren" letter rypa - men vi er på jaktbart hold, det skytes og Kompis er rolig. Dommeren vil se mer til Kompis. Håpet er at vi kan finne ei rype til, og at Kompis kan få vise at han også kan reise fugl. Men nei, det blir med disse to rypene denne dagen, og Kompis avslutter sesongen med en knallsterk 2. UK.
Fasiten blir altså 4 x 2. UK og 1 x 1. UK. Kompis er premiert på 5 av 9 starter, og er bokført med 11 egne stand, mot 1 makkers stand. At Kompis er en frembragende viltfinner er det ingen tvil om.