Siste gjennomkjøring før rypejakta starter ble gjort på Vest Finnmark Fuglehundklubbs Kautokeinoprøve 5. og 6. september.
Jeg startet med Reisarypas Still Going Strong som dermed fikk sine starter nummer 3 og 4.
Om suksessen fra debyhelga kopieres var det store spørsmålet.
At terrengene i området rundt Kautokeino var godt besatt med fugl var ingen hemmelighet, det hadde FeFos rypetellinger vist.
Hyggelig var det også at Reisarypas Giron, fra mitt forrige kull, skulle prøve seg i AK.
Da vi ankom Kautokeino fredag ettermiddag var det allerede klart at Strongs far; Porsangervidda's Black Hunter hadde gjort det bra i VK kvalifiseringa og tatt en 2. VK og var dermed klar for VK finale.

Lørdagen startet omtrent som lørdagen i Tromsø. Jeg syntes Strong manglet litt trøkk og litt format. Men han finner fugl, og kan behandle dem.
Hadde en sjanse på et kull som makker fant i hans andre slipp. Måtte ta sjansen på å sende ham i retningen de gikk ned. Nyslåtte fugler er ikke bestandig så enkle for unghunder, men jeg måtte i fugl.
Strong finner "strålen" fra en av fuglene og fester en intens stand. Reiser på ordre enkeltrype og er helt rolig i oppflukt og skudd. Fasit: en ny 2. UK

Også søndagen startet som i Tromsø. Mer trøkk og større format. Strong går mye berdre denne dagen en dagen før. Kanskje haner en "søndagshund".
Hadde en sjanse på en enkeltstegg, som driblet både Strong og makker i første slipp. Den ble støkket i tett skog. Dagen gikk og selv om den ene hunden etter den andre fant fugl. Det nærmeste vi kom var endel markeringer. 60 minutters slipptid gikk og jeg begynte å innstille meg på at det ikke ble noen premie denne dagen.
I det 4. slippet starter han bra. Oppe til høyre ser jeg et interessant område og sier til dagens dommer at jeg ønsker å ta med meg også denne biotopen. Sender Strong oppover, og ikke lenge etter senkes farten, ryggen bir lav og lang. Og der står han. Han er lett å lese og jeg var helt sikker på at der var det fugl.
Reisingsordre blir gitt og Strong reiser villig og presist ei enkelt rype. Han er rolig i oppflukt, men skuddet vil ikke av. Fra pistolen kommer det bare "klikk", "klikk", "klikk". "Skyt" roper dommeren. Omsider er det en i partiet som når å få opp sinegen pistol og sender skuddet avgårde.
Etter at Strong har utredet er slippet over, og en ny 1. pr. UK er et faktum.
4 starter og 4 premier. 2x2.UK og 2x1. UK er fasiten før vi starter jakta.