Trollheimens Smilla - forløpig den siste Gordonsetteren som har vunnet Norsk Derby.

I forbindelse med Norsk Derby som går av stabelen om ei uke, så har jeg kastet noen skråblikk på forhistorien.

Det er ikke mange Gordonsettere som har gått helt til topps. Så vidt jeg har klart å finne ut er det siden 1946 kun 4 stykker som har vunnet denne gjeve konkurransen. Og hele 3 av dem har samme oppdretter. 
Den første GS som vant Norsk Derby var i 1968. Dette var Jotuns Troya (Stugudalens Troya - Jotuns Schnell). Eier og oppdretter var Johan B. Steen.
Året etter vant den samme Johan B. Steen med Troyas halvsøster, Jotuns Bleika. Mora var den samme Stugudalens Troya, men faren var den omstridte Engelsksetteren Vestfjellets Topper. Denne godkjente innparringa med Engelsksetter gav rasen et veldig løft.
Deretter går det 23 år før nok en Jotuns GS går til topps. I 1992 vinner Jotuns Topsy. Og sannelig dukker ikke Stugudalens Troya opp her også - denne gang som oldemor. Oppdretter er fremdeles Johan B. Steen, mens eier av Topsy er Jon Olav Ekrann.
Etter dette må vi vente 16 år på en ny Gordonsetter som får stå øverst på seierspallen. I 2008 står Trollheimens Smilla igjen som vinner. Smilla er etter Trollheimens Hedda og INT NS JCH N DK UCH Rippys Tex. Oppdretter er Stein Vegard Løvmoen og eier/fører er Ørjan Gamst.

Dette er 5 år siden. Oddsen for at en ny Gordonsetter skal vinne i år er nok desverre ikke veldig stor.
100 av Norges presumtivt beste unghunder stiller i år til start. Kun 9 av disse er Gordonsettere. Av disse igjen er kun 4 norskfødte ! Da synes jeg at jeg har grunn til å være stolt over at halvparten av de norskfødte Gordonsetterne som i år stiller til start tilhører Team Reisarypa - nemlig Reisarypas Bivdi og Reisarypas Mailo. Jeg skal selv føre begge to.
Til start stiller også de svenskfødte kullsøsknene Zettertjärns Qaxzig, Zettertjärns Qajza og Zettertjärns Qillen. Amerikaneren Milomix Bolt, danskfødte Østjylland's T T Tara og de to siste nordmenn Porsangervidda's Black Hunter og Rypebrinken's Wargo stiller også.
Jeg er helt sikker på at jeg snakker på vegne av alle eiere og førere når jeg lover at vi skal bite godt fra oss og gjøre vårt ytterste for å være med til siste slutt.
Litt synd at 6 av Gordonsetterne er havnet i samme parti, og sjansen for at man dermed slår hverandre ut er større.