Jeg startet Med Reisarypas Bivdi (til høyre) og Reisarypas Mailo (til venstre).

Norsk Derby gikk av stabelen på Kongsvold helga 20. – 22. september.

Det var i år 9 gordonsettere som hadde kvalifisert seg og startet fredagen. Av disse 9 var kun 4 norskfødte. 3 av disse 4 var «nordlendinger» og 2 av disse 4 tilhørte «Team Reisarypa».  Det var totalt 100 unghunder, fordelt på 5 parti, som startet i kvalifiseringen fredag morgen. Fra hvert parti kunne det gå inntil 12 hunder videre til semifinale lørdag.

På det kvalifiseringspartiet vi skulle gå i var 6 av de 9 Gordonsetterne plassert. På grunn av noen strykninger på andre partier, ble en av dem flyttet til et annet parti, så vi endte med 5 Gordonsettere.

Reisarypas Mailo var først ut for Team Reisarypa. Mailo er en sterk søker og tar godt tak i terrenget. Midtveis ut i slippet drar han seg langt ut på høyre side av terrenget, og forsvinner inn i et vierkratt. Blir borte inni krattet en stund før det tilslutt letter ei rype som Mailo forfølger. Hva som har skjedd inne i krattet blir bare spekulasjoner, men jeg har en sterk mistanke om at Mailo stod på den. Det ble dermed en sjanse på fugl – og ei «skrape i lakken». Selv om han søksmessig var veldig god i begge sine slipp gjorde dette av han når dagen var over fikk den sure 13. plassen. Det var 12 som gikk videre til semifinale.

Reisarypas Bivdi gikk utmerket i begge sine slipp fredag. Det var ingen fugl i noen av hennes slipp, og hun var tilslutt rangert som nummer 5 denne dagen.

Allerede denne dagen så vi det som hele helga skulle bære preg av – rypene var ikke i det samarbeidsvillige hjørnet. Det var fugl i flere av slippene, men det ble bare støkk og misbrukte muligheter ut av det.

Av de 9 Gordonsetterne som startet, gikk 5 videre til semifinale. Dette var Reisarypas Bivdi, Porsangerviddas Black Hunter og 3 kullsøsken fra Kennel Zettertjärns Q-kull;  Zettertjärns Qaxzig, Zettertjärns Qajza og Zettertjärns Qillen.

Det var satt opp 3 semifinalepartier, og fra hvert parti kunne det gå inntil 6 hunder videre til finalen. Reisarypas Bivdi, Porsangerviddas Black Hunter og Zettertjärns Qillen.

I sitt første slipp i semifinalen legger Bivdi mye av grunnlaget for finaleplassen. I medvind slår hun langt ut og jobber seg flott tilbake. Har god bredde, stor fart og en voldsom intensitet. Når 1. runde er over er hun rangert som nummer 3. Det er ingen hunder med fuglearbeid, men flere har hatt muligheten på fugl. I andre runde gjør Bivdi sitt dårligste slipp denne helgen. Jeg er ikke fornøyd, men hun detter bare en plass og gjennom runden, og da det bare er tre hunder igjen, ligger hun fremdeles rangert som nummer 4. I dagens to siste slipp er det to hunder som klarer å få til hvert sitt godkjente fuglearbeid. Når dagen er over er vi blant de 6 som går videre til finalen.

Til finale kommer også Porsangerviddas Black Hunter med fører Harry Hansen og Zettertjärns Qillen med fører Kenneth Løfald Bjørnstad.


Finalepartiet bestod av 1 Breton, 2 Irsksettere, 3 Gordonsettere og 12 Engelsksettere. Terrenget var Gåvålia og dagens dommere var Roar Ødegård og Nils Røv.

Finalen er trukket, slik at rekkefølge og makker skal være tilfeldig. Slik ser dagens oppsett ut:

 

Jeg havner som nummer 3 og skal ut i dagens 2. slipp mot ES Isa og Stig Kvernmo.

 

Etter slippet er jeg veldig godt fornøyd. Terrenget vi har fått tildelt er preget at høyt vierkratt. Tungt, men jeg anser at sjansen for å komme i fugl er god. Her er hva dommerne synes om slippet:

2. GS Reisarypas Bivdi - ES Høgmyrstuas Isa
To meget sterke og gode søkere. Får mye terreng avsøkt i sterk medvind. Bivdi har noen få stopp og Isa settes over.
Isa over Bivdi

Etter at 1. runde er ferdig ligger Bivdi som nummer 9 – midt i beitet. Dommerne fremhever det høye nivået på dette finalepartiet. Det har vært 18 meget sterke søkere. Det har vært noe fugl i løpet av runden, men ingen har maktet å ta stand – enda.

2. runde settes opp, og Bivdi skal ut mot ES Tin Tin.

Like etter at Bivdi er sluppet fester hun stand. Hun står mot et mannshøyt vierkratt. Jeg får den ene dommeren med meg og reiser Bivdi fra litt avtand. Hun stuper inn i vierkrattet til en ny stand. Jeg må inn i krattet etter henne, og på ny kaster hun seg fram. I det hun reiser rypekullet klarer hun nesten å ta en av dem. Jeg prøver å fløyte henne i ro (det pleier å funke…), jeg prøver å rope, og jeg skyter, men det nytter ikke. Bivdi er fast bestemt på å prøve å fange dem, og forfølger for langt. Etter å utredet området drar hun opp til høyre og forsvinner for meg. Etter at slippet er over forteller bakpartiet at hun pånytt fester stand. Hun står lenge før det letter ei enslig rype presist foran henne. Dette får hverken jeg eller dommerne med oss. Ergelig – men det er sånt som skjer.  Mens Bivdi står oppe til høyre, støkker makker ryper i flere omganger. Jeg skjønner at dagen er over for vår del.

Her er hva dommerne syntes om Bivdis 2. slipp:
Slipp 10: ES Lillevannets Tin Tin – GS Reisarypas Bivdi
Kl 14.15
Begge starter med høy intensitet. Bivdi finnes i stand, går villig på i flere omganger, fester ny stand, reiser djervt og presist rypekull, forfølger langt. Tin Tin støkker rype to ganger, senere stand uten resultat. Støkker ryper under utredning av område, forfølger langt.
Begge har hatt sine sjanser og er ferdigbedømt.

 

Jeg synes vi gikk ut med flagget til topps. Greit nok – dressuren holdt ikke denne dagen, men Bivdi har vist at vi gjerne kan komme med svart setter og «spise kirsebær med de store», dersom vi bare setter oss ved bordet. Når vi ser dommernes dreiebok etter at dagen er over ser vi at det ikke var mange hunder som greide å hanskes med rypene. Bivdi greide dette to ganger i løpet av siste slipp.

Hun fikk glimrende kritikker gjennom tre dager. Hun har både hode og kropp som takler tre dager med konkurranse på høyt nivå. Selvfølgelig er det ergerlig at dressuren ikke holdt da det gjaldt som mest. Det hun presterte fram til rypene letta var det høy klasse på – også dommerne kommenterte dette etterpå.

Ekstra artig ble opplevelsen Norsk Derby 2013 da telefonen ringte senere på ettermiddagen og jeg fikk vite at dagens vinner ble GS Porsangerviddas Black Hunter og Harry Hansen. Ikke bare var det en GS – den var også nordfra !!!

 

Jeg gikk sammen med denne ekvipasjen gjennom tre dager. Allerede lørdag kveld kommenterte jeg på Facebook at Hunter var kapabel til å ta det hele hjem. Gjennom tre dager viste han seg å være en meget sterk søker. Gratulerer til Harry og Hunter !!!