Som tidligere valpeformidler, og medlem i Norsk Gordonsetter klubbs avlsråd, prøver jeg fremdeles å følge litt med på valpemarkedet og hvilke kombinasjoner som brukes i avl. Det hender også rett som det er at jeg blir bedt om å komme med råd - både av oppdrettere som leter etter avlspartner, og av valpekjøpere som ønsker seg en Gordonsetter. Fellesnevneren er ofte at de har vært innom her på hjemmesida og sett at jeg har en spesiell interesse av avl, oppdrett og linjer.
Denne våren/sommeren har det vært flere spennende kull på NGKs valpeliste. Akkurat nå er det 15 kull som annonseres der. Det flere oppdrettere har opplevd den siste tida, er at det har vært vanskelig å bli kvitt de siste hannvalpene.
Da jeg satt som valpeformidler var jeg i kontakt med svært mange valpekjøpere. Et stort flertall av disse ønsket seg en tispevalp. Hvorfor det er slik at de fleste ønsker seg tispe, selv om de i utgangspunktet ikke har planer om oppdrett, har jeg fundert litt over.
Jeg tror det handler litt om at i mye av litteraturen fremstilles tispene som enklere å dressere. Mange som kjøper sin første fuglehund faller for Gordonsetteren på grunn av dens skjønnhet. Selvsagt ønsker de å lykkes med sin hund og vil av den grunn skaffe seg ei tispe - fordi den skal være "enklere" Selvsagt finnes det forskjeller mellom hannhunder og tisper, men min oppfatning er at dresserbarheten følger linjer i mye større grad enn kjønn. Jeg har hatt både "trolltisper" og hannhunder som har vært myke som smør i solveggen - og motsatt. Men jeg er ikke i tvil - hadde jeg ikke drevet med oppdrett, ville førstevalget vært hannhund. De er sterkere (noe som er en fordel i forbindelse med trekking og kløving) og har en adferd mer på det jevne. Den store forskjellen er løpetida. Den kommer med jevne/ujevne mellomrom og det passer aldri (bortsett fra når man planlegger et valpekull). Noen tisper kan også være ganske forstyrret av "brusende hormoner" både i fokant og etterkant av løpetida.
For de aller fleste vil det dessuten være mye enklere å skaffe seg avkom av en "toppkombinasjon" dersom man velger seg en hannhund.
Jeg vil derfor slå et slag for hannvalpen !!!
En annen ting som forundrer meg er at det ikke er større prisforskjeller på valper. Valper etter toppmerriterte foreldre koster stort sett det samme som valper etter hunder som knapt har vært på jakt.
Mine råd til alle som skal kjøpe seg gordonsetter, og som ikke kjenner rasen godt er disse:
Ta kontakt med valpeformidler/avlsrådet for å få en forklaring på hvordan man skal lese klubbens valpeliste.
Still mange spørsmål til oppdretter. Det finnes ingen dumme spørsmål - bare dumme svar.
Hva ønsker oppdretter å oppnå med denne kombinasjonen ? Hvorfor er akkurat den avlsmakkeren valgt. Har oppdretter hatt kull tidligere ? Be om referanser fra tidligere kull. Hvordan følger oppdretter opp etterpå ?
Be om konkrete svar, og ikke godta generelle svar og fraser.
Besøk oppdretter og prøv gjerne å få sett på både hannhund og tispe. Se tispa sammen med valpene.
Dersom du kjenner noen med kjennskap til rasen - kontakt dem. De fleste av oss setter pris på en hundeprat.