Selv om høsten ikke riktig er over enda, så er høstens prøver over for vår del.
Denne høsten har vært innholdsrik med flere begivenheter for Kennel Reisarypa.

Det var Reisarypas Bivdi som skulle ha førsteprioritet på jaktprøver denne høsten, og høstens store målsetting var Norsk Derby på Kongsvold.

Bivdi med høstens første rype.

Årets vår og sommer har vært spesiell. Tidlig vår med mye insekter og godt vær i tidsrommet hvor rypekyllingene vanligvis klekkes gav oss håp om et godt rypeår. Dette ble bekreftet i august, da vi fant godt med kull og store kyllinger i høstens rypetelling.
Bivdi ble påmeldt på to prøver, noe som skulle være en gjennomkjøring til Derbyen.
Jaktprøvesesongen startet første jaktprøvehelga på Ringvassøya. Her ble det en flott 2. UK på Bivdi. Det var varmt og tørt - og mye ryper.
Bivdi fant sin fugl, reiste djervt og var rolig i oppflukt og skudd. Ingenting å utsette på søket, men mye fugl i luften gjorde at det ikke ble høyeste premie.

2. UK på Bivdi, her sammen med dommer Frank Gunnar Bjørn.

Dagen etter dømte jeg VK finalen, og den viste at det ikke bare var unghundene som ikke mestret fuglen. Også rutinerte VK hunder måtte konstatere at forholdene var vanskelige.

Jeg hadde egentlig ikke planer om å stille Akela denne høsten. Etter at hun kvalifiserte seg for VK med 1. AK høyfjell i april, skulle vi egentlig vente til vinteren med nye starter.
Men plutselig dukket det opp en mulighet til å stille henne på skogsprøve. Jeg dømte på formiddagen, og fikk stille Akela på ettermiddagen.
Akela går glimrende i 60 minutter, med fuglearbeid med reis i både 1. og siste slipp. 1. AK skog er et faktum. To starter og to 1. premier på to forskjellige arenaer.

1. AK skog på Reisavannets Akela. Her med dommer Jens A. Jensen.

Helga etter bar det til Senja. Her skulle Bivdi få to starter. Vi går hele lørdag i et flott terreng - men det var ingen fugl. Dommer Per Erling Høvde er av det utholdende slaget, og kl. 18.30 får vi dagens første stand. Pointer Ørntuas Tai Pan har funnet et rypekull som han behandler perfekt. Fører Knut Augustinussen får den gjeveste 70 årsgaven han kan tenke seg - 1. AK.
Rypekullet Tai Pan hadde hatt oppe har nå spredd seg i terrenget foran, og Bivdi har bivånet det hele og står med toppede ører når hun blir sluppet. Det gikk som det måtte gå for en heit unghund. Fuglene fant hun, og tok stand, men blir for heit og lar seg ikke stoppe. jager litt sammen med makker. Ny stand og denne gangen får vi godkjent fuglearbeidet. 3. UK.


3. UK er et faktum. 70 - årsjubilant Knut Augustinussen i bakgrunnen.

Så startet jakta. Første fugl i høst ble felt for Bivdi. Vi finner mye fugl og flere fugler blir felt for både Bivdi, Akela og Kompis. Ragnhild på 16 har sin jegerdeby denne dagen. Hun har vært med på jakt siden hun var liten, men i dag går hun for første gang med egen hagle og jaktkort i baklomma, etter at jegerprøven ble avlagt i vinter.


En stolt jeger med sin første rype.

Også hun får sin første rype denne dagen - en flott start på jakta.

Helga etter starter turen sørover mot Dovre og Kongsvold. Reisarypas Mailo blir plukket opp i Skibotn, før kursen settes videre sørover. Første stopp blir et sted i de svenske skoger, hvor vi prøver oss etter storfuglen.

Når vi ankommer Dovre har vi enda noen dager til Norsk Derby starter. Vi har lånt oss et privatterreng hvor vi får trent litt og får den lange bilturen ut av kroppen. Den siste dagen blir brukt til hvile, restitusjon og litt skjerping på dressuren.

Reisarypas Bivdi og Reisarypas Mailo startet i Norsk Derby.

Det var 9 Gordonsettere som startet i kvalifiseringen på Norsk Derby 2013. Det var 100 unghunder som startet fredag. Inntill 12 fra hvert kvalifiseringsparti kunne gå videre til lørsdagens semifinale. Mailo hadde en sjanse på fugl i sitt 1. slipp og stod igjen med den sure 13. plassen da dagen var over. Bivdi gikk to meget gode slipp, uten sjanse på fugl og var nummer 5 dag dagen var over. Det var flere hunder som hadde sjanser på fugl, men det ble bare en premie på vårt parti denne dagen - forøvrig etter fuglearbeid på tiur !! Ikke hverdagskost på 1200 moh.

I semifinalen var nåløyet mindre. Bare 6 fra hvert semifinaleparti gikk videre. Bivdi legger mye av grunnlaget for sin finaleplass i sitt 1. slipp. Da gikk hun glimrende i medvind og var rangert som nummer 3 etter 1. runde. I neste slipp synes jeg hun går dårlig, og hun faller ned en plass. Denne holder hun helt til siste slipp, og da skjønner jeg at finaleplassen er berget. De to hundene i siste slipp får begge tellende fuglearbeid, og vi er nummer 6 og i finalen.

Bivdi ut i dagens 2. slipp mot ES Høymyrstuas Isa.

Hva Bivdi foretar seg i finalen skal jeg la dommerne redegjøre for.
Her er Bivdis 1. slipp fra finalens dreiebok:

"To meget sterke og gode søkere. Får mye terreng med seg i sterk medvind. Bivdi har noen få stopp og Isa settes over."

Første runde har vist et meget sterkt finaleparti. Det har vært fugl i noen av slippene, men som det har vist seg tidligere i helga - fuglene er ikke i det samarbeidsvillige hjørnet. Det er blitt bare støkk utav det.
Bivdi har første slipp mot ES i 2. runde, og her er hva dommerne skriver:

"Begge starter ut med høy intensitet. Bivdi finnes i stand, går villig på i flere omganger, fester ny stand, reiser djervt og presist rypekull, forfølger langt. Tin Tin støkker rype to ganger, senere stand uten resultat. Støkker ryper under utredning av området, forfølger langt. Begge har hatt sine sjanser og er ferdig bedømt. "

Litt ergerlig der og da at hun ikke stopper når det virkelig gjelder. Etterpå får jeg høre fra partiet at mens makker støkker ryper i flere omganger, så står Bivdi på ny. Jeg ser henne ikke, da hun er dratt opp til høyre og ut av mitt synsfelt. Hun står lenge før det letter ei rype presist foran henne. Denne forfølges ikke.
Tross alt holdt Bivdi høyt klassenivå over tre dager, og hevdet seg i konkurranse med Nprges beste unghunder. I finalen fant hun, som eneste hund, fugl og tok stand to ganger. Vi gikk ned med flagget til topps !!

6. oktober henter Ivan Severinsen Kennelens 1. VK premie - og hvilken premie !

Ivan og Rio med 1. VK finale


På Altaprøven ble det 1. VK finale. En flott prestasjon !

Klubbmesterskapet i Nord Troms Fuglehundklubb fant sted 19. oktober. Bivdi var da akkurat fylt to år og måtte dermed stille i AK. I konkurranse med flere drevne VK hunder blir hun nummer 2.
Hun er også kåret til Årets unghund 2013 i NTFK !

Resten av høsten er gått med til jakt. Vi har funnet masse ryper, og har fått skutt bra med fugl for alle hundene. Vi kommer til å jakte videre utover høsten, selv om det akkurat nå er litt vanskelige forhold i fjellet.

Også yngstemann Håkon har fått sin første rype denne høsten.

Jeg har også bestemt meg for å sette kull på Akela ved neste løpetid. Hun hadde forrige løpetid i september, og jeg regner med at den neste kommer fram mot sommeren 2014. Det er allerede flere som har meldt interesse for valp etter Akela. Hannhund er ikke bestemt enda.

Vom og Hundemat A/S har også denne høsten vært en del av Team Reisarypa. De har nå også fått egen forhandler her på Storslett, noe som har gjort det mye lettere å hente ut fòr.