Årets AK hund 2011:

O4728/04 Lomheia's Max (Åens Marco - Lomheia's Frøya) Eier: Odd Arne Tolås. Oppdretter: Johannes Otnes.

Max tok førsteplassen i NGKs AK cup. Det gjorde han med 5 x 2 AK og 1 x 1 AK. I tillegg til disse premiene har han også fått med seg en 4. VK semifinale fra i høst. Dette er ikke noe å kimse av, men Odd Arne forteller at når man også har to små gutter, så er det ikke alltid at jaktprøver kommer øverst på prioriteringslista.
Max har vært en enkel hund å dressere. Han går passe stort, og er flink å avpasse søket etter terrengtype. Likevel mener Odd Arne at det er evnen til å finne fugl som er Max sin store styrke. I 2011 har dette resultert i 10 egne standen på jaktprøver. Makker har på samme tid hatt 1 stand. Dette har også resultert i en imponerende viltfinnnerindek på hele 119,3 i AK. I tillegg til sine jaktligge egenskaper er Max også åpenbart en korrekt bygget og pen Gordonsetter. Dette har gitt ham 2 x excellent, 2 x CK og Cert på utstilling.

Max sin mor er Lomheia's Frøya. Hun er ei relativt umerritert tispe med 3. UK fra jaktprøver. Hun er etter Hammarkleiva's Brutus og Gjevilvatnet's Sa-Sa. Brutus er etter NJCH NUCH Fjelloa's Kim og Tuvbergets Raja. I samme kullet som Brutus finner vi også Hammarkleiva's Ronja. Hun har virkelig gjort seg bemerket i avlen gjennom sine avkom. Blant dem finner vi Zindy RR, Krutt, Raisa-Lita, Happy RR, C-Copper og C-Rolex. Alle med Hammarkleiva som kennelnavn. Disse har alle bidratt sterkt i norsk Gordonsetteravl med en rekke sterke avkom .

Gjevilvatnet's Sa-Sa er etter Vinterveiens Bliss og Viroa's Mira. Bliss ligger inne på mange av de beste Gordonsetterlinjene, og var en av de store hannhundene på 80-tallet, og det er først og fremst gjennom parringene han hadde med Happy av Oddresteinen og Gaisa i kennel Faksfjellet og kennel Graneskogen som har satt sterke spor. Bliss (eller Blesen som han ble kalt) hadde en imponerende merrittliste. Han hadde 9 x 1. UK, 3 x 1. AK, 15 x 1. VK, 3 x 1. VK m CK, Cacit og han ble Norgesmester vinteren 1987. Bliss er forøvrig etter Jotuns Stegg og Kråklifjellet's Mira.
Sa-Sas mor er Viroa's Mia, som igjen var etter Jotuns Tippi og Askim Cool. Tippi var samtispa i Kennel Viroa, og er blant annet mor til kjente hunder som Viroa's Rambo, Viroa's Tippi II og Viroa's Kayfas.

Max sin far er Åens Marco. Han har tre kull etter seg her på berget, og et i Danmark. Marco er dansken som tok matfar med seg fra Danmark til Norge og Oppdal (eller var det omvendt ?). Han er blant annet også far til Imingens Emmy O'Neil som Karsten Grøn tok som parringsvalp etter Marco, og som ble Kennel Skrubekkens første avlstispe. Emmys søster Imingens EM Miss Becy ble stamtispe i Kennel Bjoreien.
Marco er etter DKJCH Åens Dea og INT JCH Black Devils Quasimodo. Quasimodo har en rekke "store" avkom, som har hatt stor inflytelse på den europeiske Gordonsetteren. Her er det nok å nevne, Wayne Vom EIxelberg, Tarock's Brilliant og Rino Del Castellare, som Jon Larsen hentet fra Italia tidlig på 1990-tallet.
Den danske Marcos morlinje starter i Norge hos Bertram Mossmann i Lyngdal. Her ble Quarten's Inca parret med Kruttrøiken's Titus. Fra denne parringa kom Veidemarken's Leica til Erik Petersen i Viborg i Danmark. Hun ble stamtispe i Kennel Åen, og ble mor til en imponerende rekke med avkom, hør bare: Åens Dapper Dan (Brugs og Jaktchampion og Dansk mester i 1992), kullsøsteren Dea (DKJCH) og kullbroren Dr. Whitefoot, Åens Carlo (med så mange utstillingschampionat fra forskjellige land at de knapt kan telles), kullsøsknene Åens Eddie (DKCH) og Åens Emmigrant (NCH). Utover dette er hun også mor til en rekke hunder som har tatt 1. premier i vinnerklasser og kvalitetsklasser. Ikke mindre enn 21 x 1. UK, 16 x 1. AK og 32 x VK plasseringer har hennes avkom hentet hjem. Dea, Dapper Dan og Dr. Whitefoots far er Fjellets Dannie. Han er omtalt under flere av de andre "Gode Gordons" her på siden, bl.a. Evjegaarden's Titus, Hurra Fjellet's Troy, Ravn og Vinterdalen's Tillaaens.

Max har allerede hatt noen starter i VK og fått seg en 4. VK i semifinalen på Trippelprøven på Kongsvold. Odd Arne har gitt beskjed om at Max skal stilles i VK til vinteren, og det blir spennende å følge ham videre.

Max sin stamtavle finner du her.