Årets Gordonsetter og Årets VK hund 2010:

06727/02 Graneskogens Amigo (Graneskogens Ameletus - Tanja) Eier: Finn Johansen. Oppdretter: Finn Johansen.

Grunnlaget for tittelen har Amigo lagt ved følgende resultater i 2010: 2 x 4 VK, 2 x 2 VK, 2 VK fin, 2 VK m res. CACIT, 1 VK m CACIT, 2. pr NM Lag og 5. pr NM Lag.

Amigo er 4. generasjon i  rett nedadgående linje i Finn Johansens oppdrett.
Det hele startet med Auro-Nasa's Troika. Troika fikk 6 valper med Kruttrøyken's Igalo og en av disse var Gaisa som Finn beholdt. Hun fikk i 1988 10 valper med Vinterveiens Bliss, en av dem var Graneskogens Blizzy, som ble igjen hos Finn. I dette kullet var også NJCH Graneskogen's Shott som var en gjenganger på premielistene midt på 1990 tallet. Blizzy var godt premiert i VK, med 1 VK m CK som den beste premien. Hun fikk et kull med valper med Faksfjellet's Blesen II, og her kom Graneskogen's Ameletus. Ameletus ble parret med Tanja, og Amigo kom til verden i desember i 2001.

Det var kortversjonen, vi skal ta det litt mer nøye. Amigo er altså etter Graneskogen's Ameletus og Tanja. Tanja er fra et sterkt kull fra det som senere skulle bli til Kennel Varangervidda. I dette kullet er det flere som har bemerket seg. Vi har Alma Rr som vant Arctic Cup i 1995. I kullet var også NJCH Arja som bl.a. hadde 3 x 1.AK skog m ÆP og 1.VK m CACIT.
Tanjas foreldre var NUCH Jerveskaret's Tru og Rippy's Kaisa. Kombinasjonene ble gjentatt året etter, og her kommer hunder som Varangerviddas Toya med flere 1. AK, Varangerviddas Rakki med 1. VK, Varangerviddas Troll med flere 1. VK høyfjell og flere 1. AK skog og NJCH Varangerviddas Tausa med bl.a. 1. VK m CACIT.

Tanjas far, Jerveskaret' Tru, har vært en av de store avlshundene. Kanskje ikke i form av at han har avlet så mye (er registrert med 66 avkom på DogWeb), men heller fordi han avlet veldig bra. Noen er nevnt over, men jeg kan også nevne NUCH NJCH NV-88 Rørosviddas Tatra IV og Skartun's Irgas. Irgas var den første Gordonsetter som vant Arctic Cup, allerede i 1991.
Tru har en meget høy premieringsprosent på de avkom som er stilt på jaktprøve. 71,4 % i UK, 63,2 % i AK, 63,6 % i VK og 77,8 % på skog.

Amigos far, Graneskogen's Ameletus, sanket masse premier. Han har bl.a. 6 x 1 UK. Han fikk 1. AK på sin første start i klassen og etter det "herjet" Finn og Ameletus i VK i 8 år. Sin siste VK premie var en 3 VK som Ameletus fikk like før han fyllte 10 år !
Ameletus var et resultat av en linjeavlsparring på en av den tidens største hunder, Vinterveiens Bliss. Bliss er både farfar og morfar til Ameletus. Ameletus har således en innavlskoeffisient på 18,213 %, noe som med dagens avlspolitikk ville vært altfor høyt. Men at det fungerte for Finn Johansen, er det liten tvil om
Erik Petersen skrev et minneskrift over Ameletus, dette kan leses her.

Amigo har også gitt gode avkom. Når vi ser på NGKs Norges Cup for VK i 2010, så gikk seieren til Amigo, sønnen Taiko ble nummer 2 og en annen sønn, Svartvannet's Mr. X ble nummer 4.
Statistikken viser at Amigos avkom har gode viltfinnerindexer både i UK, AK og VK.

Amigos stamtavle finner du her.