Årets Unghund 2010:

NO37445/09 Evjegaarden's Titus (NUCH Langsuas Cæsar - NSUCH Evjegaarden's Cassandra) Eier: Jon Terje Øvstetun. Oppdretter: Tom Erik Øygard

Når Jon Terje selv skal beskrive Titus trekker han fram hans gode viltfinneregenskaper og at standintinktet var godt og tidlig utviklet. Allerede ved 6-7 mnd. alder var standen fast, og han hadde tid til å vente på "far". Når Jon Terje må utdype dette med Titus sine viltfinneregenskaper trekker han fram en av høstens prøver på Hjerkin. Denne dagen var det sludd og vindstille. Titus var den eneste hunden som hadde stand denne dagen - ikke bare 1, men 6 ganger fant han sine fugler. I det ene av disse 6 fuglearbeidene kommer makker til, går forbi ham og forsvinner ut til venstre. Titus holder sin stand og på ordre reiser han et stort rypekull. En stor prestasjon for en ung hund. Jon Terje vil også trekke fram Titus sin djervhet og presisjon på fugl. Dette resulterer i fuglearbeid hvor fuglen stort sett bestandig letter presist foran Titus.

Når vi ser på listen over årets unghunder er det ikke til å unngå å legge merke til at både vinneren av tittelen årets unghund og nummer 2, Evjegaarden's Happy Shiba er fra samme kull. De hadde henholdsvis 225 og 220 poeng. Nummer tre på lista hadde 170 poeng. En stor gratulasjon går også til oppdretter Tom Erik Øygard.

Dersom vi nå skal prøve å trekke noen linjer bakover ser vi at Titus' far; Langsuas Cæsar er nærmest for et "rent Åshöjden produkt" å regne. Han er etter Åshöjdens Cowboy og Åshöjdens Petra. Begge disse to er det samme mann som eier; Gudmund Wadahl i Sør-Fron. Cowboys far er Carolinas All Hat No Cattle, en amerikaner som har hatt en viss innflytelse i Norden. Både gjennom Cowboy, men også gjennom Mountaineer's Dakota og Mountaineer's Dollar. Han er også far til Rice Creek's Jesse James, som det senere ble hentet en sønn av til Norge; Whiskey River's Lucky Luke som igjen ble far til en annen av dagens gode unge Gordons; Børgsjitens Dått No.

Cowboys mor; Åshöjdens Tracy er både svensk jakt -og utstillingschampion. Hun er en god representant for det som etter min mening er en av Nordens strerkeste tispelinjer, og som har gått som en rød tråd gjennom Ewa Posner Storms oppdrett fra starten av. Linja fra Tracy går videre bakover via Åshöjdens Wienna - Åshöjdens China - Åshöjdens Zoraya og tilslutt Josett's Gazell. Åshöjdens China hadde to kull med Getryggens Tobiev Tootsie og fra disse kullene kommer hunder som Åshöjdens Highness, Hot Shot, Havannah og Wienna.

Den samme linja kommer igjen i Cæsars mor; Åshöjdens Petra som er etter den samme Wienna og en av de store norske avlshannene Finnvola's Zico. Han kommer vi tilbake til, da han er far til Årets kombinerthund som vil bli presentert senere.

Titus' mor er Evjegaarden's Cassandra. Hun er etter Koboltåsen's Spaider og Evjegaarden's Wilma. Et av målene med denne parringa var å forbedre viltfinnerevnen. Spaider gikk for å være en frembragende viltfinnerer og ble derfor brukt på Wilma. Spaider er sønn av den engelske importen Boyers Surprise. En import som har satt spor etter seg i den norske Gordonsetteren. Det vil vi ikke minst se når jeg etterhvert presenterer flere av årets hunder. Han ligger også bak i linjene til årets skogsfuglhund og årets lavlandshund. Videre kan vi også trekke noen linjer via Spaiders mor Koboltåsen's Waikiki som er datter av Getryggens Tije. Han er kullbror av Getryggens Tobiev Tootsie som er nevnt ovenfor. Far til disse to er DKJCH Fjellet's Dannie, en hund vi vanskelig kommer utenom i dagens Nordiske Gordonsetter. Parringen mellom Wilma og Spaider hadde den ønskede effekten når det gjalt å finne fugl, men manglet kanskje litt på søkskvalitetene. Når Cassandra derfor skulle parres var det nettopp dette Tom Erik ønsket å forsterke. Langsuas Cæsar var en sterk søker som samtidig hadde evnen til å reviere terrenget på en god måte og ble derfor valgt som makker. Fra denne kombinasjonen kom altså kullet til Titus og Happy Siba. Et kull hvor også fler av søsknene viser gode takter.

Titus sin stamtavle finner du her.