NO50753/10 Blåstøyten's Pelle (Bjørgsjitens Diero - Sislättas Clara) Eier: Rune Pedersen og Ulrika Nøstdahl. Oppdretter: Mona Skanke og Ronny Salamonsen.

Pelle har hatt en flott vintersesong. Han er vinner av GS cupen vinter i UK med 2 x 1. UK, 4 x 2. UK og 3 x 3 UK. Når vi ser på denne lista synes jeg personlig det er gledelig å se at 4 av de 5 øverste hundene er fra Nord Norge. Men tilbake til Pelle. Rune forteller at Pelle har vært lett å ha med å gjøre. Han er like rolig i både hus, bli og båt. Han har så langt vært lett å dressere, og elsker å jakte. Pelle hadde et godt og tidlig standinstinkt. Sin første rype fikk han etter en flott stand på en flokk fjellryper, bare 6 måneder gammel. Apportbevistet fikk han 13 måneder gammel.

Pelle har stor jaktlyst  og har vært veldig flink til å ta vare på sjansene han har hatt i fugl. Han er en god viltfinner.

Oppdretter Mona Skanke forteller at da Clara (eller Runa som hun kalles til daglig) skulle ha sitt andre kull hadde de bestemt seg for å bruke en hannhund med amerikanske linjer. Dette for å få inn mer spesifikke fugleprestasjoner og mer jaktlyst. Deres tidligere erfaringer med amerikanske linjer er større muskelkapasitet, litt mindre størrelse, presis fuglebehandling og lettdresserte individer. Diero hadde de fulgt fra valpestadiet og der fantes de egenskapene de var ute etter. At Diero var ung og ikke brukt i avl tidligere, var egentlig bare en fordel. Det kom 13 valper, hvor 11 av dem vokste opp - 4 hanner og 7 tisper. Det var oppdretterne som valgte ut Pelle. Han var en oppmerksom, villig og lærenem valp, som de mente kunne passe godt i en familie som skulle få sin første jakthund. Jeg har selv hatt dgleden av å se Pelle i fjellet flere ganger, og etter min mening er han en sterk søker med stor kapasitet.

Litt om Pelles linjer bakover. Børgsjitens Diero, som er Pelles far, er kullbror til Børgsjitens Dått No som er presentert tidligere, og mye kan leses der. Men noen utfyllende kommentarer må vi lage plass til.. Dieros eier, Gunnar Marthinsen, hentet hjem Diero fra Namsos for å få tilbake linjene fra hans gamle hannhund Santo, som er Dieros bestefar. Santo hentet hjem 5 x 1. UK og ble nr. 3 på listen over årets unghunder i 1999, og nr. 2 på samme liste i 2000. Samme år ble han også kåret til årets unghund uansett rase i Nord Norge. Santo har satt noen solide avtrykk etter seg som avlshund. Santo har avkom etter seg i både Norge, Sverige og Finnland. Det er kanskje først og fremst de to parringene med Zettertjärns Nike hos Kristina Edh i Sverige som har vært mest betydningsfulle. Fra disse to parringene er det blitt flere hunder som det senere er avlet videre på. For å få et tydeligere bilde av Pelles linjer bakeover på farssiden vil jeg henvise til presentasjonen av Børgsjitens Dått No.

Diero er ung, og har foreløpig to kull etter seg. Kullet som Pelle kommer fra og et kull her hos Kennel Reisarypa med Åens II Jolly. Diero er premiert med 2 X 2.UK, 1.AK og 1.VK finale.

Pelles mor er Sislättas Clara, født hos Christina Johansson i Malå i Vesterbotn i Sverige. I kullet var det 8 valper, 4 tisper og 4 hanner. 3 av disse gikk til Norge. Clara (eller Runa, som hun heretter vil bli kalt) gikk til Mona og Ronny i Børselv, Caprice hentet jeg selv til Storslett og Caesar gikk til Vesterålen. Alle disse tre er premiert på jaktprøve. Caesar med 3. UK, og Runa og Caprice med 1. AK. Totalt er 5 av de 8 hundene i kullet premiert på jaktprøve. Caprice ble i tillegg NUCH.  Runa har i tillegg til kullet med Diero, også hatt et kull med Entangen's A2 Rossi.

Runa er etter Finnvols's Zico og Åshöjdens Havannah. Zico er en av de store avlshannene i nyere tid, og du kan lese mer om ham ved å kikke nærmere på presentasjonen av Smølarypas Ante, som også er et Zicoavkom. Havannah er også etter kjente linjer. Ewa Postner Storm gjorde på midten av 1990 tallet to parringer mellom Getryggens Tobiev Tootsie og Åshöjdens China. Fra disse to kullene kom det en rekke gode hunder, som f.eks. Winnipeg, Wienna, Hero Cooper, Hot Shot, Havannah og Highness. Flere av dem er senere gått videre i avl. Mer om disse linjene kan du blant annet lese om under Evjegaardens Titus.

Når høsten kommer er Pelle gått over i AK. Vi ønsker Pelle og familien lykke til !!