18301/07 Bjørklitoppens Scarlet (Kvænangsfjellet's Kyros - Huldrefjellets Diva TC) Eier: Skjalg Sørensen. Oppdrettere: Sverre og Elin Andersen

Scarlet kommer fra et kull på 8, hvor 4 er jaktpremiert, 3 med 1. UK. Ozzi, Scarlet og søstera Madonna har alle tre 1. AK. Det er Scarlet og Madonna som har gjort det godt i VK. Madonna har en 1. VK m CACIT som beste resultat. Scarlet ligger etter vinterens prøver 3 poeng bak NM toer Resdalen's Rypi (som er presentert tidligere) og 2 poeng bak Finnvola's Tiri II. Denne vinteren er det blitt 4. VK kval, 3. VK kval, 3. VK semi, 3. VK finale og 1. VK kval på Scarlet.

Skjalg er opprinnelig engelsksettermann. Egentlig var planen å hente en ny engelsksetter. Han hadde jo sett Diva i aksjon flere ganger, og den "trøkken" og de egenskapene hun hadde når det skulle finnes fugl imponerte. Når så Diva skulle parres med Kyros ble det til slutt tungen på vektskåla - det ble svart setter i steden for hvit.

Når Skjalg skal trekke fram hva som kjennetegner Scarlet, er det overskuddet og konkurranseinstinktet som først nevnes. Artig er også hennes inngang i fugl. Det syns tidlig at "her er noe". Og flink å finne fugl har hun vært siden hun var unghund. Og fasiten hennes i UK ble at hun ble premiert på 10 av 20 starter, og endte opp med en viltfinnerindeks på 111,8 - noe som er meget bra. Dette har fortsatt også i moden alder, og før alle vinterens prøver er lagt inn ligger viltfinnerindeksen hennes i VK på 107,7.

Scarlets far er Kvænangsfjellet's Kyros. På den tiden parringen ble avtalt (vinteren 2007) var Kyros bare en unghund. Men helt ukjent var han likevel ikke. Denne vinteren tok han ikke mindre enn 5 x 1.UK og ble også nr. 5 i Arctic Cup. Han fortsatte høsten etter med flere 1. UK og 3.pr. i sitt kvalifiseringsparti i Norsk Derby. Dette året dominerte Kyros og hans hel/halvsøsken UK cupen i NGK. Kyros vant, like bak kom hans halvbror Entangens A-2 Rossi og kullsøster Kvænangsfjellet's Ilja ble nummer 3. Parringen mellom Diva og Kyros føler jeg meg nesten litt delaktig i. Sverre ville i utgangspunktet bruke Kyros sin far, Rippy's Tex på Diva. Jeg utfordret Sverre, og lurte på hvorfor han ikke heller ville bruke Tex sin sønn, Kyros ? Da ble Sverre for en gang skyld svarskyldig. Han ble da også den første som brukte Kyros i avl, noe som i ettertid viste seg å bli et godt valg. Kyros er etter INT N S JCH NORD UCH Rippy's Tex og Kvænangsfjellet's Thera. Tex trenger kanskje ikke den lange presentasjonen, da han har vært en av de sørste avlshannene de siste årene. Tittelen hans forteller vel også sitt. Han er vel en av norges "høyeste dekorerte" fuglehunder uansett rase. Jeg har selv opplevd Tex flere ganger, og en historie har jeg lyst til å fortelle. Det hele hendte i finalen da Tex fikk sin Cacit og ble Nord Norsk mester i 2004. Tex har samslipp med en Breton. Partiet kommer over en høyde og har galleriutsikt til det som hender. Tex og makker har felles stand mot en bjørkekrull. Makker sprekker og tar opp ei rype som forfølges. Kommer tilbake, tar opp ei ny rype som  forfølges, selvfølgelig til førers rop og skrik. Tex står fremdeles. For tredje gang tar makker opp fugl foran Tex, og nå først kommer Kjetil (Tex sin eier/fører) opp i situasjonen. Tex står fremdeles på samme sted, og ingen tror vel egentlig at det ligger flere ryper igjen. Kjetil kommanderer Tex og reise, og han reiser villig og presist den siste rypa som felles. Skytteren er av det ivrige slaget og skuddet er ikke av de beste, så rypa deiser skadeskutt i bakken like foran Tex som fremdeles har full kontroll og er rolig. Rypa tar beina fatt, og springer unna. Tex venter på ordre, før han korrekt og erfarent apporterer rypa som kontrollert avleveres fører. Dette er en situasjon jeg aldri har sett maken til, og en oppførsel av Tex som man bare må ta av seg capsen for.

Kyros sin mor var Kvænangsfjellet's Thera. Hun var ei lita tispe med en voldsom fart i kroppen. Hun har positive indekser på viltfinnerevne i både UK, AK og VK. Hun var meget godt premiert med 1. premier i både UK, AK, AK skog og VK. Thera var etter Rågg sønnen N S UCH NV-99 Flintheia's Balder og Lord Mocs datter Øspehaugen's Klo.

Scarlets mor er Huldrefjellets Diva TC. Hun ble årets unghund i 2005, og kapret seg 4 x 1. UK i tillegg til flere 2. og 3. UK. Diva er kjent for sin jaktlyst og sin trøkk søksmessig. Hun er etter NJCH Gordvalls Charm og Junkerens Tussa. Kombinasjonen mellom charm og Tussa er foretatt to ganger med 19 valper som resultat. 5 av disse er jaktpremiert og både søster Rauma og bror Barras har 1. UK og både Rauma og Tessie har 1. AK. Tessie er også premiert i VK med 2. og 3. VK. Diva har 2 x 2. VK. Charm er en mye brukt avlshund. Han er i DogWeb bokført med 195 avkom, noe som gjør ham til til en av de mest brukte avlshundene de siste 10 åra.  27 av disse avkomma er jaktpremiert. Charm er en god viltfinner. Viltfinnerindeksen hans er faktisk høyest i VK, hvor den er på hele 113. Charms foreldre er Tarzan, som er etter Bualia's Rågg, og Svitjods Isa, som er etter Blackpoint A Black Bowie. Begge disse er omtalt under tidligere hunder.

Scarlets stamtavle finner du her.